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CLARIFICATION: Submit documents should be of the following:  RESPONDENT SHALL SUBMIT 
ONE (1) ORIGINAL PROPOSAL WITH ALL APPLICABLE SIGNED FORMS, FOUR (4) COPIES 
OF THE ORIGINAL DOCUMENTS AND ONE (1) ELECTRONIC VERSION OF THE PROPOSAL.  
ENVELOPE ONE SHOULD BE LABELED “ORIGINAL” AND ENVELOPE TWO SHOULD 
CONTAIN COPIES AND ELECTRONIC VERSION, LABEL ENVELOPE “COPIES”. 
 
Q1. Is the cost to rent a crane required to replace ball screws billable back to JAA? 
R1.  Yes 
 
 
Q2. Is the contractor required to replace compressors on the PCA units? And are they required 

to possess a HVAC Recovery Licenses? 
R2.  Yes, the Contractor is required to replace the compressor. Yes, a HVAC recovery licenses 

would be required by the contractor removing the compressor. 
 
 
Q3. Please provide the value of the Performance Bond? 
R3. Not Applicable.  
 
 
Q4. Please provide the Sq. Feet of the office space provided by JAA. 
R4.  JAA will provide office and shop space as needed. 
 
 
Q5. Will the office space have suitable Sq footage to store spare parts? 
R5.    Yes 
 
 
Q6. Article 3.02 Scope of Services: Sec A states: Furnish labor only to correct any deficiencies 

found during the inspections including, but not limited to replacement of light bulbs, lenses, 
light tubes, ballasts, sockets, and lamps holders (JAA will furnish replacement supplies and 
materials). Please explain JAA will furnish parts 

R6.  Contractor provides labor and JAA will provide light bulbs, lenses, light tubes, ballasts, 
sockets and lamps holders. 
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Q7. Article 3.02 Scope of Services: Sec A states: Annual, Quarterly, Semi-Annual Inspections 
Will the consumables be billable to JAA? 

R7.  No. 
 
 
Q8. How many total hours were billed for Additional Services in 2013, and at what rates? 
R8. Approximate total hours billed were 97 and the rate was $61.00 an hour.  
 
Q9. Please provide a detailed list of what JAA considers consumables for the purpose of PM’s?  
R9. JAA does not need to make list. If it is needed for PM’s then the Contractor is responsible 

to provide. 
 
Q10. Is the vendor required to purchase spare parts from the incumbent? 
R10.  No. The parts purchased and used must be manufacturer parts of the existing equipment. 
 
 
Q11. Please provide a history of Ball Screw replacement if any? 
R11.  No history of repair or replacement of ball screw.  
 
 
Q12. 3.05 SERVICES Outside the Normal Scope of Work: Will this also be billed at the hourly 

rate as in 3.03 Additional Services? 
R12.  Yes.  
 
 
Q13. On the pricing sheet Additional Services Hourly Rates will this fee also be the fee used for 

3.05? 
R13. Yes.  
 
Q14. Please provide examples of Services Outside the Normal Scope of Work? 
R14.  Emergency operational services that do not fall with the normal scope of work.   
 
 
Q15. 3.06 Materials and Supplies: The Contractor shall furnish all parts, lubricants, specialized 

equipment and supplies for Basic Services, the payment for which is included in the Annual 
Routine Services cost set forth within this Contract. You state here furnish supplies for 
basic services, are basic services the PM’s only? Please explain? 

R15.   The Preventive Maintenance and General Maintenance Services. 
 
 
Q16. Also in 3.06 you State: Routine service items, includes but is not limited to, lubricants, 

bulbs, grease, nuts, bolts, carpet padding, cables, bearing, hinges, paint, paint brushes, 
and any other parts that are used on a frequents basis when performing the general 
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maintenance of the Passenger Board Bridges. Are the parts examples above in 3.06 
billable to JAA once work is complete? 

R16.  Not billable. 
 
 
Q17. Also some of the parts descriptions above in 3.06 don’t look to be consumables. Are 

Routine service items billable to JAA 
R17.  Not billable. 
 
 
Q18. 3.13 CONDITION SURVEY OF EQUIPMENT: Question: Please explain who will be 

required to bring the equipment to an acceptable condition for maintenance? Will these 
repairs be completed before the new contract is awarded? 

R18.  Current Contractor and repairs made before new contract  and contractor assumes 
responsibility under the new contract.  

 
Q19. 3.15 PERFORMANCE STANDARDS: a. Late Response Violation Emergency Services 

Is this standard only applied if no response within ten minutes during working hours only? 
Yes 
Service Level Expectations 
To a callback for the same service request within seven (7) days shall be subject to a 
deduction of $250 per violation, per occurrence. Does this include operator error or just 
repair breakdown items? 

R19.  Just repair breakdown items 
 
Q20. ARTICLE IV – PROPOSAL FORM A. Respondent must be certified to work on Jetway 

boarding bridges. If applicable, a copy of Respondent’s certification and/or license must be 
submitted with proposal. May the contractor submit a Statement of Justification Experience 
to comply with the Certification clause since we have not seen any State or federal 
recognized Certification? 

R20.  Yes, the statement of justification of experience should be detailed and specific to address 
successfully meeting or exceeding the mandatory respondent criteria(s).    

 
Q21. 1.09 MANDATORY RESPONDENT CRITERIA, D: References,  Page 6: 

Company must provide a list of airports for which they currently or previously provided 
Jetway passenger boarding bridge repair and preventative maintenance services Along 
with the contact name and telephone number, provide the date services were performed, 
the number of bridges serviced and the manufacturer of the bridges. The JAA can not be 
used as a reference. The references should be submitted on the Reference 
Questionnaire, Exhibit C. NOTE: THE PERSON COMPLETING THE REFERENCE 
QUESTIONNAIRE MUST PLACE THE QUESTIONNAIRE IN A SEALED ENVELOPE 
AND THEIR SIGNATURE MUST BE ACROSS THE ENVELOPE SEAL, WHICH 
SIGNATURE MUST MATCH THE SIGNATURE OF THE PERSON WHO COMPLETED 
THE QUESTIONNAIRE And 1.10 RESPONSIBLE RESPONDENT CRITERIA, Page 7: 
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As part of this solicitation, Respondent references are considered very important. As such, 
JAA will contact and evaluate the responses it receives from each reference provided in 
response to this solicitation. To the extent the required reference questionnaires are not 
received, contact with proposed references cannot be made, or the proposed references 
indicate a lack of knowledge or awareness of Respondent, the same will be negatively 
reflected in JAA’s evaluation and award of points for this factor. Therefore, prior to 
proposing references, Respondents are encouraged to contact those individuals or entities 
being proposed as references in order to ensure that: (i) their contact information is current 
and correct; (ii) they are knowledgeable and aware of the issues for which they are being 
proposed as references; and (iii) they are ready, willing, able and permitted to provide the 
reference information being sought 
Please clarify how the Exhibit C- Reference Questionnaire should be completed and by 
whom. 

R21. Previous or current customers receiving passenger boarding bridge services from your 
company should complete the reference questionnaire. Upon completion of the 
questionnaire, the form should be placed in a sealed envelope and their signature must be 
across the envelope seal, which signature must match the signature of the person who 
completed the questionnaire.   

 
Q22. Does Provider need to have Site Manager and Technicians designated for this Contract? 
R22. Yes 
 
Q23. What are the parking permit amounts? 
R23. Current location there are no parking permit fees but subject to change if location of shop 

is changed. Current cost is $60 per person if contractor has to use employee lot or garage. 
 
Q24. In regards to the insurance requirements, specifically the Commercial General Liability and 

exclusions or limitations of contractual liability. We currently feel that the wording is too 
vague and open ended. The following is the language within our policy defining coverage 
for Insured Contracts and defines it as such: “That part of any other contract or agreement 
pertaining to your business (including an indemnification of a municipality in connection 
with work performed for a municipality) under which you assume the tort liability of another 
party to pay for “bodily injury” or “property damage” to a third person or organization.” Is 
this language sufficient? If not what would wording would they accept? 

R24. We are using standard insurance language for general liability.  Language will stay as is. 
 
Q25. What is the yearly spend on all spare parts? 
R25. $138,507.00 (last 12 month) 
 
 
Q26. What is the yearly spend on spare parts for Base Services only? 
R26. See accumulative total above.  
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Q27. Are the site manager and technicians to be used exclusively for this contract? Or can 
resources from other contracts, on airport property or in the surrounding area, be utilized? 

R27. Site manager and technicians are exclusive for this contract. 
 

The Question and Answer period is closed. 
Proposal Due Date is June 12, 2014 at 2:00PM (local time) 


